از گذشته تاکنون آتش سوزی و حریق به عنوان یکی از خطرناک ترین حوادث خانمان سوزی شناخته می شود که خسارات مالی و جانی فراوانی به بار می آورد. خرابی ساختمان ها، سوختن تجهیزات و وسایل، سوختگی شدید و مرگ از جمله خطراتی است که با وقوع حریق سلامت و اموال افراد را تهدید می کنند.
برای مقابله با این پدیده و کاهش خسارات ناشی از حریق راهکارها و تجهیزات متنوعی به وجود آمده اند. شیشه ضد حریق یکی از آن دست تجهیزات مفیدی است که در کاهش خسارات مالی و جانی ناشی از آتش سوزی بسیار موثر است. در ادامه این مقاله از وب سایت دکوپارت۱ با انواع شیشه های ضد حریق و عملکرد آنها آشنا خواهیم شد.
شیشه ضد حریق چیست
شیشه های معمولی در مقابل حرارت و حریق مقاومت بسیار کمی دارند و به سرعت ذوب می شوند یا می شکنند. منافذ ایجاد شده در اثر شکستگی این شیشه ها سبب گسترش آتش سوزی و افزایش خسارات می شوند. جالب است بدانید که بیشتر تلفات ناشی از آتش سوزی به دلیل استنشاق دود اتفاق می افتد.
شیشه ضد حریق (Fire-rated glass) نوعی شیشه مقاوم است که در صورت بروز آتش سوزی با جلوگیری از انتقال حریق، گازهای داغ و دود به سایر نقاط ساختمان سبب کاهش تلفات و خسارات می شود.
ویژگی های شیشه ضد حریق
ویژگی اصلی انواع شیشه ضد آتش توانایی تحمل حرارت و گرمای زیاد در مدت زمان مشخص است. همچنین برای جلوگیری از نفوذ دود و گازهای داغ نیاز است این شیشه ها بتوانند عایق خوبی در برابر این مواد باشند.
براساس نوع و تعداد لایه های به کار رفته در شیشه نسوز، میزان مقاومت در برابر گرما و ذوب نشدن و نشکستن آن ها متفاوت است. از شیشه ضد حرارت می توان به عنوان در ضد حریق شیشه ای، پنجره ها و دیوارهای تفکیکی در ساختمان ها استفاده کرد.
انواع شیشه ضد حریق
شیشه مقاوم در برابر آتش در انواع مختلفی تولید می شود که در ادامه هر یک از آن ها را معرفی خواهیم کرد.
شیشه نسوز سیمی (Wire glass)
این شیشه های مشبکی شکل به عنوان اولین نسل شیشه های ضد آتش بازار شناخته می شوند. سال ها است که از این نوع شیشه های ضدآتش استفاده می شود. شیشه نسوز سیمی از یک ورق شیشه ای تشکیل شده است که در درون آن یک مش سیمی به کار رفته است. در هنگام آتش سوزی و قرار گرفتن شیشه در معرض حرارت زیاد، سیم ها کمک کنند شیشه بتواند بیشتر دوام بیاورد.
شیشه سکوریت ضد حریق
در ساختار شیشه سکوریت نسوز متریال و مواد شیمیایی مخصوصی به کار رفته است که آن ها را در برابر حرارت و حریق مقاوم می کند. شیشه سکوریت ضد آتش گزینه با کیفیت و مقرون به صرفه تری نسبت به شیشه نسوز سیمی است.
شیشه سرامیکی نسوز
شیشه سرامیکی نسوز، نوعی ورق شیشه ای است که در هنگام تولید، عملیات های حرارتی بر روی آن صورت می گیرد. این شیشه ها در برابر حرارت بالا، بسیار مقاوم هستند و عایق های خوبی نیز به شمار می آیند به گونه ای از آن ها به عنوان شیشه شومینه و شیشه بخاری استفاده می شود.
شیشه آماسه (intumescent glass)
شیشه های ضد حریق آماسه شیشه های جدید و چند لایه ای هستند که بسته به کیفیتشان می توانند تا ۳ ساعت در برابر حریق مقاومت کنند. هیچ یک از سایر انواع شیشه های نسوز چنین توانایی ندارند و از این نظر محصولات فوق العاده ای هستند. همچنین شیشه های آماسه در برابر تشعشعات حریق نیز به خوبی مقاومت می کنند.
مزایا شیشه های ضد آتش
مهم ترین مزیت شیشه ضد حریق مقاومت شیشه در برابر حرارت و جلوگیری از انتقال دود و گازهای ناشی از حریق است. این موضوع از گسترش آتش و انتقال آن به ساختمان کناری جلوگیری می کند و برای ساکنین زمان کافی برای خروج امن از محل را فراهم می کند.
البته استفاده از شیشه های ضدآتش مزایای جانبی دیگری نیز دارد که یکی از مهم ترین آن ها عایق کردن محیط است. با عایق کردن محیط و جلوگیری از ورود هوای بیرون به داخل، سرمایش و گرمایش ساختمان آسان تر صورت می گیرد و در مصرف برق و انرژی صرفه جویی خواهد شد. در بسیاری موارد مانند پارتیشن شیشه ای فریم لس، بنا به درخواست کارفرما، از این نوع شیشه ها استفاده می شود.
جمع بندی
در این بخش از دکوپارت۱ شما را با شیشه های ضد آتش آشنا کرده و به بررسی انواع آنها پرداختیم. اگر قصد خرید و نصب شیشه های ضدحریق در ساختمان خود را دارید (برای استفاده به عنوان پارتیشن شیشه ای، درب شیشه ای و…) می توانید از مشاوران مجموعه دکوپارت۱ کمک بگیرید. تنها کافی است از طریق راه های ارتباطی درج شده در پایین صفحه اقدام کنید.